To luchtpomp in aquarium or not to luchtpomp in aquarium? Onderwerp Van De Week

Is een luchtpomp in een aquarium nu nodig of niet?
Je leest vaak dat het absoluut niet noodzakelijk is om een luchtpomp in je aquarium te hebben, maar de vraag is: “Is dat nu wel zo”?

Er wordt heel vaak, ten onrechte, gesproken over een zuurstofpomp in het aquarium. Het toestel wat wij in het aquarium gebruiken is geen zuurstofpomp, maar een luchtpomp. Het toestelletje gaat geen zuurstof in je aquarium pompen, maar wel gewone atmosferische lucht.
De vraag is echter: zal er extra zuurstof in je aquarium komen omwille van die luchtpomp?

Het antwoord daarop is iets minder voor de hand liggend dan wat men in eerste instantie zou gaan denken en ook iets meer gecompliceerd dan wat men zou denken.

Men zegt dat oppervlaktebeweging voldoende is om een gasuitwisseling te gaan doen tussen aquariumwater en lucht. Die gasuitwisseling zorgt ervoor dat stikstof en co2 verdreven wordt uit ons water en er O2 dus zuurstof in ons water terecht komt. Deze theorie klopt volledig. Verder wordt dan vaak gezegd dat een luchtpomp hier niks kan aan toevoegen.
Elke luchtbel heeft aan zijn oppervlak een raakpunt met water, met andere woorden we hebben bij elke luchtbel uit een luchtpomp een bepaald wateroppervlak. De luchtbel is in beweging en zal dus ook gasuitwisseling doen in het aquarium. Het is dus zeker en vast wel zo dat een luchtpomp extra zuurstof in het aquarium voorziet! Bovendien zullen de luchtbellen, wanneer zij aan het wateroppervlak komen, ook zorgen voor breking van het wateroppervlak, waardoor er dus nog meer gasuitwisseling is.
Een luchtpomp zal door zijn luchtbellen ook circulatie voorzien in het aquarium. De luchtbellen zullen water meepakken naar boven, daar het water verdringen en dus naar beneden dwingen en zo is de cirkel rond.

Een luchtpomp in het aquarium is dus zeker en vast geen slechte optie, het geeft wel degelijk extra zuurstof aan het water, echter doet het niets wat een goed draaiende filtering ook niet kan. Een luchtpomp kan dus een goeie aanvulling zijn, maar is geen absolute noodzaak om een aquarium netjes draaiende te houden!

De Hailea luchtpomp kan je hier vinden: https://goo.gl/cwG2jD

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Video’s maken kost enorm veel tijd en energie, maar ook onkosten worden gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld de aanschaf van technische producten om video’s te kunnen maken (betere camera, betere microfoon, extra harde schijven om de video’s op te slaan enzovoort), maar zijn er ook vaste maandelijkse kosten.

Om in staat te zijn dit soort video’s te blijven maken, spreek ik nu constant eigen inkomen aan. Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar dankzij uw steun heb ik meer armlengte om nog beter, nog meer, nog intenser, nog ruimer enzovoort!

Wenst u ons te steunen? Wilt u dat wij in staat blijven om de kosten van de video’s te blijven aanhouden en wenst u dus dat wij blijven video’s uploaden? Dan kunt u steeds een kleine gift doen (vanaf 1€ zelfs al!) op deze link: http://www.patreon.com/discuskwekerij

Op deze manier steunen jullie mij, MAAR wat nog belangrijker is: jullie worden deel van een select clubje mensen waar ik nog ruimere informatie aan geef, nog meer informatie deel, geschreven (en gepubliceerde) artikelen van mezelf te download zet, podcasts enzovoort!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vergeet niet te abonneren om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige video’s, klik daarvoor op deze link:
https://www.youtube.com/user/Discuskwekerij?sub_confirmation=1
en klik vervolgens op het belletje die ernaast stat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Facebook https://goo.gl/jB8ty4
Twitter https://goo.gl/pUJWNg
Google+ https://goo.gl/4HygFA
Pinterest https://goo.gl/RecXdk
Youtube https://goo.gl/sxoZVZ
Foursquare https://goo.gl/jzyUPi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: