Hoe een slakkenplaag oplossen in aquarium – Onderwerp Van De Week

Ik denk dat ik mag stellen dat nagenoeg iedereen wel al eens te veel slakken in zijn of haar aquarium heeft gehad.

Vooral teveel voeren zal er voor zorgen dat je een heuse slakkenplaag krijgt. Door de overdaad aan voer, zullen de slakken zich tegoed doen aan het overtollige voer en daardoor in staat zijn zich in razendsnel tempo te vermenigvuldigen. Je kan er op rekenen, als je bijvoorbeeld een weekje op vakantie bent en de voederautomaat iets te hevig instelt, of de buurvrouw denkt dat je vissen zullen dood gaan als ze geen kilo voer per dag krijgen, dat je bak nokvol zit met slakken, zelfs indien je voordien geen of amper een slakje zag.
Pak dus eerst de oorzaak aan: minder voeren, het voer moet binnen de 5 minuten op zijn voor de meeste vissoorten, trage eters kan je dit eventueel verlengen tot 10 minuten (bijvoorbeeld discus)

De eerste stap in het behandelen van een slakkenplaag is altijd te proberen om zo veel als mogelijk de slakken manueel weg te halen. Hoe meer slakken je plat drukt tussen je vingers, hoe meer kans dat je het allemaal een beetje onder controle krijgt.

Wat moet je nu zeker NIET gaan doen
Botia (voorbeeld clownbotia) is not done, misschien als je een 2-meter aquarium hebt en die clownbotia prima bij de rest van je visbestand past, dan zou je het kunnen doen.
Hetzelfde geldt voor een kogelvisje. Die worden dan wel niet groot, echter zal hun bek compleet scheef groeien wanneer ze geen harde slakken meer hebben om op te eten. Vergelijk het met de tanden van een konijn die niet genoeg kan knagen.

Een slakkenval plaatsen helpt in sommige gevallen, maar lukt zeker niet altijd om een heuse slakkenplaag onder controle te krijgen.

Chemische producten of zelfs medicijnen worden vaak ook aangeraden om een slakkenplag onder controle te krijgen. Deze methode heeft niks dan NADELEN en moet dus ten allen tijde vermeden worden!

Dan hebben we natuurlijk nog de slak-etende slak, de anantome helena. Ook wel de assasin-snail (of moordenaarsslak) genoemd. Dit is een vrij mooie, 2-kleurige slak, wordt niet veel groter dan 1cm en die eet liefst van al, ja hoor, slakken! Hou er bij de helena echter wel rekening meer dat ze geen 20 slakken per dag eten, het zal dus wat tijd en geduld vragen vooraleer deze je bak slakken-vrij krijgen. Echter is het wel zo dat het hen ALTIJD lukt. Geen enkel aquarium met een slakkenplaag blijft in de problemen wanneer men helena’s toevoegt.
Vaak hoor je het argument dat het te gek is om een slakkenplaag te gaan bestrijden door een nieuwe slakkenplaag te gaan creeëren. Ik kan je alvast zeggen, op die 30 jaar dat ik bezig ben met aquarium, dat de eerste aquariaan die een plaag aan helena slakken heeft, nog moet gevonden worden. Ik ken NIEMAND die een helena plaag heeft.

Ik denk dat jullie heel duidelijk merken dat ikzelf ervan overtuigd ben dat de beste oplossing om een slakkenplaag te bestrijden bestaat uit 3 delen:
1) Pak de oorzaak aan, voer je vissen minder en hevel voer die blijft liggen af
2) het gros van de slakken zelf uitvangen met je handen
3) De anentome helena is je beste vriend in je strijd tegen de slechte slakken.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Video’s maken kost enorm veel tijd en energie, maar ook onkosten worden gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld de aanschaf van technische producten om video’s te kunnen maken (betere camera, betere microfoon, extra harde schijven om de video’s op te slaan enzovoort), maar zijn er ook vaste maandelijkse kosten.

Om in staat te zijn dit soort video’s te blijven maken, spreek ik nu constant eigen inkomen aan. Op zich heb ik daar geen probleem mee, maar dankzij uw steun heb ik meer armlengte om nog beter, nog meer, nog intenser, nog ruimer enzovoort!

Wenst u ons te steunen? Wilt u dat wij in staat blijven om de kosten van de video’s te blijven aanhouden en wenst u dus dat wij blijven video’s uploaden? Dan kunt u steeds een kleine gift doen (vanaf 1€ zelfs al!) op deze link: http://www.patreon.com/discuskwekerij

Op deze manier steunen jullie mij, MAAR wat nog belangrijker is: jullie worden deel van een select clubje mensen waar ik nog ruimere informatie aan geef, nog meer informatie deel, geschreven (en gepubliceerde) artikelen van mezelf te download zet, podcasts enzovoort!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Vergeet niet te abonneren om op de hoogte gehouden te worden van toekomstige video’s, klik daarvoor op deze link:
https://www.youtube.com/user/Discuskwekerij?sub_confirmation=1
en klik vervolgens op het belletje die ernaast stat.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Facebook https://goo.gl/jB8ty4
Twitter https://goo.gl/pUJWNg
Google+ https://goo.gl/4HygFA
Pinterest https://goo.gl/RecXdk
Youtube https://goo.gl/sxoZVZ
Foursquare https://goo.gl/jzyUPi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: